Menu

Bij een eerste ontmoeting is het van belang dat jij je van je beste kant laat zien maar toch jezelf blijft! In onderstaande film vertelt psychologe drs. drs. Liselotte Visser hoe een goede voorbereiding op het telefoongesprek, gemeenschappelijke interesses en een laagdrempelige activiteit bijdragen bij aan een succesvolle kennismaking.

Bij een eerste ontmoeting is het van belang dat jij je van je beste kant laat zien maar toch jezelf blijft! In onderstaande film vertelt psychologe drs. drs. Liselotte Visser hoe een goede voorbereiding op het telefoongesprek, gemeenschappelijke interesses en een laagdrempelige activiteit bijdragen bij aan een succesvolle kennismaking.

     FILM

Een eerste kennismaking

Bij een eerste kennismaking spelen zaken als lichaamstaal, humor, presenteren en luisteren een belangrijke rol. Elkaar de eerste keer ontmoeten doe je als het goed is maar één keer: daarna hoop je lang en gelukkig samen te leven. Hoe zorg je er voor dat je die eerste hobbel goed neemt? Want gaat het niet goed, dan komt er geen tweede afspraak en al helemaal geen relatie. Dat is wel heel zonde als je eigenlijk goed bij elkaar past.

Drie stappen, voor een duurzame relatie

Als je iemand wil leren kennen voor een duurzame relatie, dan zijn drie stappen van belang. Allereerst dat je de juiste partner ontmoet. Sommige van jullie hebben die eerste stap gezet en je ingeschreven bij Mens & Relatie. De consulent is voor je op zoek naar een passende partner. En dan komt stap 2: een succes van de ontmoeting/kennismaking maken. Pas als dat gelukt is, komt stap 3: het opbouwen van een relatie.

Maak een succes van de eerste kennismaking

Deze presentatie gaat over stap 2: Hoe zorg je ervoor, dat de kennismaking goed verloopt? Iemand ontmoeten via een partnervoorstel is niet iets is wat je dagelijks doet. Als alles naar wens verloopt is het zelfs iets dat maar één keer voorkomt. Hopelijk volgt er daarna een hele langdurige, duurzame relatie. Zo’n eerste ontmoeting is een hele bijzondere situatie en het lastige is dat je elkaar, als je niet alert bent, beoordeelt op hoe iemand zich presenteert bij de allereerste kennismaking. Terwijl dat helemaal niets zegt over hoe je het als partners met elkaar zult hebben. Want zoals je je gedraagt bij de allereerste kennismaking, zal daarna nooit meer voorkomen als je een relatie zal krijgen. Dat is wat het heel bijzonder en speciaal maakt en wat ook maakt dat het soms onnodig mis kan gaan. Met misgaan bedoel ik, dat je denkt dat het niet klikt, terwijl je heel goed bij elkaar zou moeten passen. Dat is een gemiste kans.

Voorbereiding

Aan de ene kant wil je je van je beste kant laten zien tijdens een eerste kennismaking, maar aan de andere kant ook jezelf blijven. De kennismaking is een succes, als juist de persoon die bij je past, zich tot je aangetrokken voelt. In dit deel van de workshop gaan we kijken hoe we dat kunnen bereiken. We gaan actief oefenen met lichaamstaal, oogcontact en uitstraling; met de gespreksvaardigheden die tijdens het telefoongesprek en de ontmoeting een rol spelen. Uit onderzoek blijkt, dat mensen die zich voorbereiden op een gesprek – ongeacht of dit nu zakelijk gesprek of persoonlijk gesprek is – betere gesprekken hebben. Mede omdat ze zich, om zich te kunnen voorbereiden, hebben ingeleefd in de andere en niet alleen met zichzelf bezig zijn, zelf zal je waarschijnlijk ook liever met iemand praten die in je geïnteresseerd is, dan met iemand die dat niet is.

Telefoongesprek

Het telefoongesprek is een opstapje naar de kennismaking. Het is bedoeld om een afspraak te maken. Ongeveer vijf minuten is een prima telefoongesprek. Dus ook niet heel kort en zakelijk, maar wel even kennismaken. Kijk vooraf in de profielschets welke gemeenschappelijke interesses er zouden kunnen zijn. Het doel van het telefoongesprek is om een basis te leggen voor de persoonlijke kennismaking en een afspraak te maken voor de eerste ontmoeting. Niet meer en niet minder.

Soms blijf het bij een telefoongesprek, jammer, want het partnervoorstel is natuurlijk niet zomaar geselecteerd, daar gaat een hoop werk aan vooraf. Realiseer je, dat je elkaar niet kent. Je hebt wat gegevens, maar dat zegt niets over de ander als persoon. Daarvoor moet je elkaar echt persoonlijk leren kennen. Ga samen iets leuks ondernemen, bijvoorbeeld fietsen, wandelen, tentoonstelling of dierentuin. Liever geen bioscoopbezoek. Bedenk vooraf wat de ander leuk zou kunnen vinden: de profielschets geeft vaak aanknopingspunten. Geen familie erbij, de eerste keer. Spreek af dat u elkaar thuis ophaalt of dat u bij de receptie van de gelegenheid waar u elkaar treft uw naam noemt en de naam van degene met wie u een afspraak geeft. Zakenmensen doen dit altijd zo, het is nergens voor nodig om ingewikkeld te gaan doen met bijvoorbeeld een krant onder uw arm.

Bellen

Bel niet direct na ontvangst van het partnervoorstel: de mails en brieven gaan op dezelfde dag de deur uit, maar de post wordt niet overal meteen de volgende dag bezorgd. Bel je zelf, begin dan altijd met de vraag: ‘’Komt mijn telefoontje gelegen?’’ Als u gebeld wordt en je hebt bezoek, vraag dan of je later terug kunt bellen.

Praktijkvoorbeeld

Een cliënt belt naar de haar voorgestelde partner. Enthousiast en verwachtingsvol: de profielschets sprak haar erg aan. Hij reageert terughoudend en niet enthousiast. Zij is teleurgesteld, voelt zich afgewezen. Het liefst wil ze hem al helemaal niet meer ontmoeten. Later blijkt dat hij bezoek had en niet wist hoe te reageren. Als ze hem toch ontmoet, zit ze al met een negatief gevoel en zal het heel moeilijk worden om dat nog om te zetten, ook al passen ze uitstekend bij elkaar en zouden ze een hele mooie toekomst samen kunnen hebben.

  1. Heeft de andere na vijf dagen nog niet gebeld, bel dan zelf. Het kan natuurlijk zijn dat de ander geprobeerd heeft om je te pakken te krijgen maar je niet thuis trof. Niet iedereen vindt het prettige om een voicemail in te spreken.
  2. Hou het positief, luchtig, gezellig en in het heden, dat wil zeggen: ga elkaar niet uithoren over je (relatie)verleden, vertel niet al je ballast en/of verdriet.
  3. Toon belangstelling voor de ander, luister naar elkaar en vertel ook eens iets over jezelf. Niet alleen met ja/nee antwoorden op de vragen van de ander. Praat over hobby’s, liefhebberijen, iets leuks dat je heeft meegemaakt.
  4. Maak het telefoongesprek niet te lang (5 à 15 minuten), bewaar de rest voor de ontmoeting.

Na het telefoongesprek

Je hebt elkaar aan de telefoon gesproken en nu is het moment daar om elkaar voor het eerst te ontmoeten. Net als bij het telefoongesprek is het advies om de ontmoeting luchtig en in het heden te houden. Ga een leuke/laagdrempelige activiteit doen, bijvoorbeeld een kopje koffie drinken, museum of kleine wandeling maken. Niet een 3 gangen diner, naar de bioscoop of naar een (verjaardags-)feest. Op de onderwerpen werk, hobby’s en interesses kan dieper worden ingegaan.

Vragen

Jo Piazza, een Amerikaanse journalist en schrijfster, heeft een lijst van 36 vragen gemaakt die men kan stellen om iemand beter te leren kennen en waarvan zelfs wordt beweerd dat men door deze onderwerpen te bespreken sneller verliefd wordt. We hebben voor jou een aantal vragen uit die lijst gehaald, die mogelijk benut kunnen worden als gespreksstof. Wellicht zitten er een paar tussen die jou aanspreken. Het is altijd spannend om iemand nieuw te ontmoeten, maar al helemaal in deze context.

De eerste kennismaking

Zorg dat je jezelf niet te veel druk op legt, maar leg ook niet te veel druk op die eerste ontmoeting. Ga niet kijken of je elkaars partner bent, maar gebruik de eerste ontmoeting om aan elkaar te wennen, om even af te stemmen. Dus gewoon een gezellige korte wandeling, praat over dingen over het hier en nu, niets meer en niets minder. Zoals al eerder aangestipt is het een bijzondere situatie. Zo’n eerste kennismaking, is niet iets, wat je dagelijks doet. Als alles naar wens verloopt is het zelfs iets, dat maar één keer voorkomt. Hopelijk volgt er daarna een hele langdurige, duurzame relatie. Het is dus een hele bijzondere situatie en het lastige is dat je elkaar, als je niet alert bent, beoordeelt op hoe iemand zich presenteert bij de allereerste kennismaking. Terwijl dat helemaal niets zegt over hoe je het als partners met elkaar zult hebben. Want zoals je je gedraagt bij de allereerste kennismaking, dat zal daarna nooit meer voorkomen als je een relatie zal krijgen.

Een vlotte charmante prater bij de eerste kennismaking is misschien wel leuk, maar uiteindelijk word je gelukkiger van zaken als betrouwbaarheid, loyaliteit, flexibiliteit, inlevingsvermogen, kunnen genieten van de kleine dingen des levens… Juist het feit dat je deze zaken pas ontdekt als je langer met elkaar om gaat en situaties met elkaar hebt meegemaakt, maakt dat het soms onnodig mis kan gaan. Met misgaan bedoel ik, dat je denkt dat het niet klikt, terwijl je heel goed bij elkaar zou moeten passen. Dat is een gemiste kans. Deze opbouw (telefoongesprek, luchtige eerste kennismaking, iets persoonlijkere kennismaking en elkaar écht leren kennen) geeft de meeste kans op succes.

Geef elkaar de ruimte

Succes bij een kennismaking is dat je weet of je bij elkaar past of niet. Als je niet bij elkaar past, dan weet je dat je vaak bij de derde kennismaking. Soms zijn er wat meer weken nodig, maar echt beoordelen kun je het niet na de eerste keer. De eerste indruk klopt bijna nooit. Maar het bepaalt wel waarmee je naar die ander kijkt. Wees daar alert op. Geef elkaar de ruimte, neem de rust om elkaar te leren kennen zoals je echt bent. De eerste keer klap je misschien dicht of je gaat ratelen en stuntelen. Dat geeft allemaal niks. Die ander kan dat ook hebben. Gun elkaar de ruimte en de rust. Je zult merken, wanneer je elkaar wat vaker ziet de echte persoon bij beide steeds meer te voorschijn komt. Dan krijg je ook echt contact en interactie. In een goed gesprek ben je zelf 50% aan het woord, de andere is ook 50% aan het woord. Het gaat ook over beide, er is interactie, er is over en weer een gesprek.