Een partner op bestelling, of toch gelijkwaardigheid

Een partner op bestelling, of toch gelijkwaardigheid Large Image

Description

Pieter, 40 jaar, wijst op een foto van een poster op de muur van een jonge vrouw (20 jaar) met lang blond haar en een prachtige brede glimlach: “Zo een vrouw zoek ik. Ik wil iemand hebben waar ik energie van krijg waar ik vrolijk van word. Maar dat soort types vind je weinig. Daar ben ik in teleurgesteld. In plaats daarvan hebben ze allemaal hun eisenpakket. Ze willen een gezin en dat je een baan hebt en op vakantie met ze gaat. Ik wil iemand die er voor gaat, maar dat doen ze niet. De dames van tegenwoordig zijn veel te gehaaid”. En daar loop ik tegen aan. Hoe kun je als man nog een vrouw vinden die een relatie zoekt voor langere termijn? Vergeet Pieter hier de gelijkwaardigheid?

Redelijke wensen

Tegen Pieter zou ik graag willen zeggen dat zijn beeld van de vrouw niet klopt. Integendeel. Er zijn wel een paar gehaaide vrouwen, maar het overgrote deel van de vrouwen is serieus en zeker degenen die bij Mens & Relatie ingeschreven staan zoeken een relatie voor een langere termijn. Ook is het niet gehaaid als ze graag een gezin willen. Daar hoort inderdaad een man met baan bij idealiter en een vakantie is ook geen uitzonderlijke wens. Bovendien heb je een baan en ga je op vakantie, dus waarom er zo een punt van maken? Zelf heb je ook zo je wensen. De wensen die jij noemt die de vrouwen hebben zijn heel redelijk.

Balans

Dit van jou wil ik echter graag ter discussie stellen. Er lijkt een gebrek aan inzicht wat betreft gelijkwaardigheid. Want wat heb jij een vrouw te bieden wat meer is dan de gemiddelde man? Jouw eisen zijn immers ook hoger dan die van de gemiddelde man en het moet wel in balans zijn. Als jij heel rijk en aantrekkelijk bent, kun je zoeken naar een vrouw die veel jonger is en er uit ziet als een fotomodel, met een mogelijke kans dat het lukt. Of als je heel intelligent bent en een hoge positie hebt, dan kun je ook uitzonderlijke eisen stellen. Dat mag jong en mooi zijn, maar misschien zoek je juist een rijke, machtige vrouw. Dat maakt niet uit. Als het totaalpakket aan wat je te bieden hebt, maar in balans is met het totaalpakket aan wat je zoekt. Dan heb je kans van slagen. Maar als jij een hele gewone gemiddelde man bent, niet beter en niet slechter, dan is het niet realistisch.

Onrealistisch

De wensen van Pieter zijn niet realistisch en zijn vooroordelen over vrouwen onnodig negatief. Hij ziet er niet slecht uit, maar ook niet opvallend goed. Hij heeft een redelijke baan, maar niet een baan waar je als vrouw enthousiast van wordt. Zijn figuur is niet erg slecht, maar hij is wel een beetje gezet, niet erg gespierd. En dit alles geeft helemaal niets. Normaal gesproken dan. Maar wel als hij zo negatief praat over vrouwen en een ideaalbeeld heeft van de vrouw die hij zoekt. Dan ga je al gauw denken “En jij dan? Wat heb jij voor bijzonders te bieden aan die vrouw?”. Door zijn ideaalbeeld en negatieve overtuigingen, gebeuren er twee dingen: in de eerste plaats roept hij op dat een ander hem kritisch gaat beoordelen. Dat is het mechanisme dat optreedt als iemand kritisch is over anderen. In de tweede plaats is zijn zoektocht een ‘mission impossible’ geworden. Zijn gedachten zitten zijn toekomstig relatiegeluk flink in de weg.

Loslaten

Als Pieter deze belemmerende gedachten los kan laten, zal zijn kans om een leuke vrouw te vinden een stuk groter worden. Zijn ideeën zitten op dit moment zijn levensgeluk in de weg. Als hij deze gedachten los kan laten, zijn rugzak met wensen en vooroordelen af kan doen en in de hoek kan zetten, dan staat hem niets meer in de weg om relatiegeluk te vinden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyrights 2019 Mens & Relatie

Kazernestraat 10 * 5928 NL Venlo
Telefoonnummer 088-0221900
KvK 12036722 * NL8059.72.833B01
http://www.mens-en-relatie.nl