Goed relatiemateriaal, de juiste partner

Goed relatiemateriaal, de juiste partner Large Image

Description

In mijn vorige blog beschreef ik hoe vertrouwen in jezelf en de mensen die je nabij staan, bijdraagt aan de kans op een gelukkig liefdesleven. Wat daar ook aan bijdraagt, is de juiste partner. Heb je zelf een hele veilige hechting, dan zal je waarschijnlijk in staat zijn, om een liefdevolle relatie op te bouwen, ook als je partner iets minder veilig gehecht is bij aanvang van de relatie. De kans is groot, dat je hem of haar als vanzelf helpt om vertrouwen te krijgen.

Dit werkt overigens niet als mensen erg onveilig gehecht zijn. Heb je zelf een erg onveilige hechting, dan zal je daar echt mee aan de slag moeten, bijvoorbeeld in therapie. Maar heb je een licht onveilige hechting, bijvoorbeeld een goede jeugd gehad, maar daarna beschadigd door een destructieve relatie, dan zal een partner met een veilige hechting jouw hechtingstijl positief beïnvloeden. Een partner met een veilige hechting is dus per definitie goed relatiemateriaal. Jawel! Maar hoe herken je die?

Niet alleen kan ik je hiervoor een soort boodschappenlijstje meegeven, ook is het eigenlijk een ‘to-do-list’ voor jezelf, voor hoe jij je in een relatie zou moeten opstellen als je wil dat er een duurzaam relatiegeluk uit voortkomt.

De top tien eigenschappen van veilig gehechte mensen:

 1. Verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de ander en dat ook van de ander terug verwachten.
 2. De ander met liefde en respect benaderen.
 3. Bij conflicten gericht op het uiten van emoties en behoeften en tegelijkertijd open staan voor de van een ander. Gericht op het gezamenlijk oplossen (en niet op het kwetsen van de ander of het scoren van punten).
 4. Mentaal flexibel: kunnen omgaan met kritiek, je mening kunnen bijstellen.
 5. Geen spelletjes, dubbele bodems of verborgen agenda’s.
 6. Comfortabel met intimiteit, zowel fysiek als emotioneel, niet bang om overweldigd of begrensd te worden.
 7. Vergevingsgezind. Gaan uit van de goede bedoelingen van de partner.
 8. Lichamelijke en geestelijke intimiteit gaan samen, seks als onderdeel van de liefdesrelatie.
 9. Vertrouwen in het vermogen om samen de relatie te blijven verbeteren.
 10. Goed in het uiten van gevoelens en in het begrijpen van de expressie van de partner.

Invloed van partner

In mijn vorige blog schreef ik over Dominique, in een liefdevol gezin opgegroeid en verliefd geworden op een hele charmante, maar erg egoïstische man die haar veroverde en daarna als vuil behandelde. Dominique is burn-out geraakt. Ze wijdt dit aan de werkdruk en wil een cursus Mindfulness om te leren ontspannen en loslaten. Dat de manier waarop haar vriend haar behandelt hier mee te maken heeft, kan en wil ze niet accepteren. Hij bedoelt het niet zo, zegt ze. Ze is nog steeds erg verliefd op zijn blitse uiterlijk, zijn krachtige persoonlijkheid en zelfverzekerde manier van presenteren.

Helaas, want voor de buitenstaanders is het duidelijk dat hun relatie niet gezond is; hij zet haar voor schut waar anderen bij zijn, je ziet dat hij haar daarmee kwetst, maar zij vergoelijkt het. Beiden hebben een onveilige hechting. Hij omdat hij totaal niet voldoet aan bovengenoemde tien eigenschappen in zijn gedrag naar haar, zij omdat ze totaal niet voldoet in het verwachten dat ze op deze respectvolle manier door hem behandeld wordt. Veilig gehechte mensen behandelen hun partner goed, maar verwachten dat ook terug van hun partner.

Meer wetenschappelijke informatie hierover? Zie het artikel: Adult Attachment, Working Models, and Relationship Quality in Dating Couples (Collins & Read, 1990).

Link: http://web.a.ebscohost.com.ezproxy.elib10.ub.unimaas.nl/ehost/detail/detail?sid=b80f3ca2-4074-45d6-be6c-1a2fa0fd15e9%40sessionmgr4010&vid=0&hid=4206&bdata=JnNpdGU9ZWhvc3QtbGl2ZQ%3d%3d#AN=1990-22471-001&db=pdh

Er komen steeds meer singles bij. Uit onderzoek blijkt dat 80% een relatie wil. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar speed-daten, online datingbureaus, datingsites en dating-apps voor de telefoon werken niet. Hoe is dat mogelijk? We stellen steeds meer eisen aan onszelf en elkaar. Hoge verwachtingen leiden tot teleurstelling. In jezelf en de ander. Het gevolg is een lage eigenwaarde en/of een onveilige hechting. Dit geldt voor de hele westerse wereld. In deze serie blogs vertel ik over de invloed van de persoonlijke hechtingstijl op het liefdesleven en hoe je dit (positief) kunt beïnvloeden.

2 thoughts on “Goed relatiemateriaal, de juiste partner

 1. Beste Liselotte,

  Mijn reactie op dit artikel.
  Wat herkenbaar , ook voor mij zelf. Ik weet dat ik van nature ook best wel trekken van mijzelf herken hierin..
  Zeker toen ik jonger was. Overigens is het , bij mijn weten, voor ieder mens in meer of mindere mate herkenbaar. Door volwassen te willen worden, en mijn eigen aandeel onder ogen te zien, is het geestelijk leven beter geworden.
  Echter, het verhaal van Dominique herken ik wel een beetje uit mijn leven. Na mijn scheiding van ongeveer 4 jaar geleden, heb ik pas echt leren ontdekken , wat onze destijds relatie inhield en ook ten gronde is gegaan aan bovenstaande uitleg. Restte mij het schuldgevoel , wat heeft ons gezin en onze kinderen er uit meegekregen. En een gevoel van falen , of wat heb ik tekort gedaan.
  Ik sta nu aan een nieuw begin, ik ben niet meer afhankelijk, van de trouw die ik eenmaal heb beloofd.
  Het schuldgevoel is opgelost, wij leefden als broer en zus, en totaal vervreemd van elkaar.
  Er is rust in mijn leven gekomen met opnieuw ruimte voor dingen en ontwikkelingen die voor mij persoonlijk heel goed zijn.
  Ik hoop op een zeer andere relatie, waarin er ruimte is voor elkaar.
  Wat mijzelf betreft: ik ben als mens, veilig gehecht, durf ook weer nieuwe verbinding aan te gaan, omdat ik hier zo van heb geleerd.
  En tegelijk, weet ik dat de ex-partner niet in staat was om dit aan mij te geven.
  Ik heb mij geheel los kunnen maken , via een innerlijke strijd, om nu weer te gaan op nieuwe wegen.
  Ik hoop op een nieuwe vaste , betrouwbare relatie met interactie, en begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyrights 2018 Mens & Relatie

Kaldenkerkerweg 15 * 5913 AB te Venlo
Telefoonnummer 088-0221900
KvK 12036722 * NL8059.72.833B01
http://www.mens-en-relatie.nl