Ook zo moe? Stress!!

Ook zo moe? Stress!! Large Image

Description

Veel van onze medewerkers zijn al lang bij Mens & Relatie, sommigen zelfs meer dan 25 jaar. Daarom bieden we op geregelde basis een stageplaats aan Hbo studenten. Jonge mensen waar we aan uit moeten leggen wat we waarom doen. Dat maakt je steeds weer opnieuw bewust van processen en verbeterpunten. Een frisse blik. Ook hebben stagiaires tijd en gelegenheid om zaken uit te zoeken die niet dringend van belang zijn voor de dagelijkse gang van zaken, maar wel interessante inzichten op kunnen leveren voor eventuele toekomstige beleidsvraagstukken. Maar de afgelopen jaren viel me op, dat het uithoudingsvermogen van deze jonge mensen veel lager lijkt, dan die van de oudere werknemers. Ook ervaren ze veel stress, waarbij het mij niet altijd duidelijk is waarom. Ik zie dat de jongeren vaak erg moe zijn.

Dat ze niets gewend zijn, of verwend, of niet genoeg gemotiveerd, dat vind ik kort door de bocht. Ik zie die motivatie namelijk wel. Maar ik zie ook een grote vermoeidheid en merk dat deze jongeren snel uit balans zijn om zaken die gewoon bij het werkzame leven horen. We werken al meer dan 25 jaar met stagiaires en dit is echt iets wat me pas de laatste paar jaar in toenemende mate opvalt.

Innerlijke onrust

In een artikel, gepubliceerd door Metronieuws, geschreven door Margot Smolenaars (1 juli 2017) kwam ik een hele interessante verklaring tegen. In dit artikel wordt beschreven hoe veel jongeren met een scherp gedefinieerd ideaalbeeld in het hoofd zitten wat niet haalbaar is. Volgens de auteur worstelt deze generatie met frustraties, negatieve gedachten en conflicten. Zaken die bij het leven horen, maar onverdraagbaar zijn als je met zo’n ideaalbeeld in je hoofd zit en idealistisch bent. Doordat de huidige generatie zowel in de huidige wereld als in de virtuele wereld opgroeit, veel tijd doorbrengt op social media (met een verwrongen beeld van de werkelijkheid), in een tijd waarin de wereld razendsnel verandert, ervaren ze een innerlijke onrust. Ons stressresponssysteem bevat nog ‘oude’ onderdelen en maakt nog altijd bij psychologische stress hetzelfde type proteïnen aan. Daardoor reageren we niet adequaat. Het stressresponssysteem in ons lichaam is niet ingericht voor de huidige realiteit.

Evolutie loopt achter

De jongeren leven in een virtuele wereld én de dagelijkse realiteit. Onze hersenen zijn hier evolutionair nog niet op ingericht. Hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk: Evolutionair gezien komt de mens nog maar heel kort geleden het plaatje in wandelen, en daarbij heeft homo sapiens aardig wat aan zijn leefomgeving geknutseld: van agrarische tot industriële tot online revolutie. Die versnelling gaat veel rapper dan de evolutie. Tot op de dag van vandaag maken mensen bij psychologische stress diezelfde immuunstofjes aan. Je ervaart stress en voelt je lichamelijk ook niet helemaal top, alsof je een virusinfectie hebt opgelopen.”

In onze tijd slaat ons stresssysteem voortdurend alarm. Dat heeft in veel gevallen nut. Denk bijvoorbeeld aan een auto die te snel op je af komt, waardoor je je razendsnel uit de voeten maakt. Maar het slaat ook aan bij vijftig WhatsAppberichten in een uur tijd, of als je je mailbox opent en ziet dat er twintig mails op antwoord wachten. „Voor dat type psychologische en sociale stress is het systeem nooit ontworpen. Je kunt er immers niet van vluchten of tegen vechten.”

Totaal andere beleving

Dit sluit aan, bij wat ik geobserveerd heb bij de stagiaires, dat deze jonge mensen zo vreselijk moe zijn van een gewone werkdag. Waarbij het voor mij volledig onduidelijk is waarom ze stress zouden moeten ervaren, aangezien er vanuit de organisatie geen druk op ze wordt gelegd en het erop lijkt dat de druk vanuit school ook alleszins redelijk is. Nu hebben we een 47-jarige stagiaire die in haar eerste week verslag schrijft, dat het zo prettig is om in een rustige omgeving te werken. Dezelfde stage, dezelfde omgeving, dezelfde werkzaamheden, maar een totaal andere beleving. Hoe is dat mogelijk? Dit gaat verder dan de gewone individuele verschillen tussen mensen. Ik denk dat dit echt een probleem van deze tijd is, wat aandacht behoeft.

Wat dat betreft zou ik me graag aan willen sluiten bij de Nederlands cabaretière en zangeres Lenette van Dongen: “Doe wat je kan. Doe dat met plezier. En de rest…. pfffffff”.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/dossier/2017/06/longread-waarom-we-ziek-worden-van-drukte

One thought on “Ook zo moe? Stress!!

 1. Dit leuk en vanuit terechte bezorgdheid geschreven artikel heeft het over stress en de wijze waarop jongeren hierop reageren. Zij zouden de tevele prikkels hormonaal niet aankunnen. Daar worden stofjes genoemd in verband met onze evolutie.
  Ik zou dit verhaal grraag aan willen vullen.
  Ik heb als moeder van deze generatie jongeren (tussen de 25 en de 30 ) tijdens het opgroeien, Disneyfilms gezien, alsook computerspellen, met een overdosis aan beelden, geluiden, ervaringen.
  Zoveel dat ik er als volwassene al moeite mee had. Er is nl helemaal geen rust om dit alles te kunnen verwerken.
  Dan is deze generatie ook nog belaagd met een schoolsysteem dat hen uit zichzelf wegtrekt en steeds zwaardere prestatie eisen oplegt.
  Verder een record aantal gebroken gezinnen, wat om emotionele verwerking vraagt.
  Voeding ( vaak ook junkfood) gekregen dat steeds verder van de Natuur afstaat met alle gevolgen vandien. ( o.a. Tekort aan belangrijke mineralen als Magnesium en Phosfor).
  Pillen tegen de stress , vaccinaties enz. dat het zelf helend vermogen ( je immuunsysteem ) schade aandoet.
  Onderschat verder niet de schadelijke uitwerking van de straling die van alle inmiddels op scholen verplichte tablets, computers en mobieltjes uitgaat.
  Verder nog de hoog gevoeligheid omdat deze generatie uit de Nieuwe Tijdskinderen bestaat met als missie een menswaardiger bestaan op te bouwen., terwijl ze bloot worden gesteld aan zoveel stress op allerlei gebied.
  Jezelf hiervoor energetisch leren beschermen is heel belangrijk!
  Tenslotte last but not least, de leugenachtige werkelijkheid waarin zij zich nog staande moeten zien te houden.
  Een wereld met valse waarden, slavernij en controle als basis, die gelukkig steeds verder afbrokkelt en bezig is omgezet te worden in echtheid, waarachtigheid, rechtvaardigheid en vanuit passie je wereld scheppen.
  Dat ideale wereldbeeld is dus vanuit de diepste verlangens van hun en ook onze ziel gevormd. Ga er maar aanstaan. Het vraagt dus ook van de oudere generaties aanpassing en meedoen aan broodnodige veranderingen.
  Dan zullen zij zich gesteund en gesterkt voelen en het leven op deze planeet beter aan kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyrights 2019 Mens & Relatie

Kaldenkerkerweg 15 * 5913 AB te Venlo
Telefoonnummer 088-0221900
KvK 12036722 * NL8059.72.833B01
http://www.mens-en-relatie.nl