Menu

In dit artikel gaat het over een casus, de relatie tussen Jasper en Chantalle loopt niet goed. Graag willen zij beiden samen gelukkiger zijn, ook omdat dit het beste is voor de kinderen.

In het artikel hieronder gaat het over een casus, de relatie tussen Jasper en Chantalle loopt niet goed. Graag willen zij beiden samen gelukkiger zijn, ook omdat dit het beste is voor de kinderen.

Jasper en Chantalle op het eerste gezicht

Jasper is een intelligente man met kleine krulletjes, een olijke blik en een leuk klein brilletje. Hij kan goed uit zijn woorden komen, spreekt weloverwogen, redelijk, rustig en zelfverzekerd. Als Chantalle praat, kijkt hij geïnteresseerd, knikt op het juiste moment en glimlacht bemoedigend als ze even haar woorden niet kan vinden. Chantalle is best een aantrekkelijke vrouw, maar ze staat stijf van de spanning. Haar gezicht is smal, alsof ze haar wangen intrekt. Haar schouders zijn opgetrokken en haar nek is stijf. Ik vermoed dat ze erg veel hoofdpijn heeft, wellicht ook rugpijn. Het ene moment zit ze kaarsrecht, dan zakt ze weer in elkaar. Beide houdingen vragen om rugpijn.

Wat kan ik voor jullie betekenen

Ze komt niet goed uit haar woorden, maar mij wordt duidelijk dat ze niet gelukkig is. Omdat ze er omheen praat, is het me niet duidelijk of dit komt door spanning op haar werk, problemen in haar relatie, knelpunten bij de opvoeding van de kinderen of het leven in het algemeen. Ik vraag haar om een korte vragenlijst in te vullen waarmee je snel kan zien of er wellicht sprake is van een angststoornis of depressie, zodat nader onderzoek nodig is. Maar uit haar score blijkt dat dit niet waarschijnlijk is. Ze blijkt al onderzocht te zijn op overgangsverschijnselen, haar bloed is getest op een tekort aan vitamine B en ze heeft ook geen ziekte van Pfeiffer. Op mijn vraag wat ik voor ze kan betekenen, krijg ik geen antwoord. Jasper geeft aan dat hij hier is voor Chantalle en zij weet het niet. Wat is hier aan de hand?

Lastige situaties

In het tweede gesprek begint Chantalle te praten. Ze heeft erover nagedacht en wil wat situaties aan me voorleggen. Ze heeft ze opgeschreven in een schoolschriftje. Jasper kijkt geïrriteerd. Chantalle vertelt me over de dag dat ze terugkwamen van onze eerste sessie. Hoe hij haar in de auto op de terugweg vertelde dat ze een slechte indruk had gemaakt. “Als jij niet gemotiveerd bent, heeft dit geen enkele zin en komen we niet verder”, had hij gezegd. Ze vertelt hoe rot ze zich daar bij voelde.

Huiswerk

Direct daarna gebeurde het volgende incident. Toen ze thuiskwamen, zaten twee kinderen huiswerk te maken en zat het derde kind voor de televisie. Jasper was kwaad geworden dat hij niet zat te leren. Toen hun zoon vertelde dat hij al twee uur had gestudeerd en nu even pauze nam, snoerde Jasper hem de mond. “Je denkt toch niet dat je tegen mij net zo brutaal kan zijn als tegen je moeder? Zij kan dan misschien niet tegen je op, maar ik wel. En nou uit die televisie!” Zoonlief druipt af naar zijn kamer.

Garage

Tijdens het eten diezelfde dag vroeg Chantalle aan Jasper of hij misschien de volgende dag met hun auto naar de garage wilde gaan, omdat zij al vroeg een afspraak op school had voor hun jongste. Jasper werd kwaad, omdat ze precies op de dag dat ze naar die school moest afgesproken had dat de auto een grote beurt kreeg. Hij verweet haar dat ze niets te doen had – behalve haar baantje van halve dagen en het huishouden – en het toch voor elkaar kreeg hem met dit soort dingen te belasten. Chantalle loste het op door de garage te bellen dat ze de auto na de afspraak op school zou brengen. Als de garage het werk niet afkreeg, zou ze de auto wel tot de volgende dag daar laten staan.

Jaspers kant van het verhaal

Chantalle is halverwege haar aantekeningen als ze onderbroken wordt. Jasper begint tegen Chantalle uit te varen wat een onzin het nou weer is dat ze dit allemaal heeft opgeschreven. Hij was niet kwaad, maar nu werd hij wel kwaad. Als zij de kinderen niet aan het huiswerk kreeg, hielp hij door de kinderen erop aan te spreken. Maar een beetje dankbaarheid van haar kant ontbrak. Hij deed alles voor haar, maar het was nooit genoeg.

Belangrijk voor de kinderen

En nu deze onzin weer, waarbij ze per dag opgeschreven heeft wat hij gedaan zou hebben. Helemaal uit de context gehaald, helemaal in een negatief daglicht geplaatst. Hoe haalde ze het in haar hoofd? Ze zegt dit allemaal alleen maar om hem een schuldgevoel te geven. Naar mij toe, maakte hij een verontschuldigend gebaar. Hij zei: “Nu ziet u eens waar ik het mee te stellen heb. Dit gaat elke dag zo, ik kan het nooit goeddoen. Ik kan hier niet meer tegen. Ik hoop dat u ons kan helpen, want dit kan echt niet.” Chantalle geeft aan dat ze graag mijn hulp wil. Ze wil graag een fijn gezinsleven, een goede relatie. Dat is belangrijk voor de kinderen, zo zegt ze er zachtjes – alsof het tussen haakjes staat – achteraan.

Een nare man of een manipulatieve vrouw

Maar nu wordt het voor mij als relatiecoach pas echt moeilijk: is hier sprake van een nare man, die zelf niet in de gaten heeft wat hij doet? Of is hier sprake van een manipulatieve vrouw, die vanuit de slachtofferrol haar man bespeelt en tot wanhoop brengt? Het antwoord op die vraag is essentieel, want dat bepaalt het in te zetten traject en de kans op succes. In mijn boek “Is je relatie te redden” geef ik het antwoord op deze vraag. Plus praktische tips voor als je zelf in een vergelijkbare situatie zit.