Menu

eldproblemen kunnen een liefdesrelatie flink verzieken. Geldproblemen komen in alle lagen van de samenleving voor en hebben niets te maken met opleiding, het milieu waar men uit komt of het werk dat men doet. Het komt zelfs even veel voor bij mensen met een hoog inkomen als bij mensen met een laag inkomen!

Geldproblemen kunnen een liefdesrelatie flink verzieken. Geldproblemen komen in alle lagen van de samenleving voor en hebben niets te maken met opleiding, het milieu waar men uit komt of het werk dat men doet. Het komt zelfs even veel voor bij mensen met een hoog inkomen als bij mensen met een laag inkomen! Geldproblemen ontstaan niet door een tekort aan geld, maar komen door denkpatronen, overtuigingen en concepten die jouw geldgedrag onbewust beïnvloeden en bepalen.

Geldmanagement

Je zult hier dus bewust over na moeten denken en je onbewuste denkpatronen uit moeten dagen, voordat je grip krijgt op je geldmanagement. Als je voor jezelf duidelijk hebt hoe je wil leven, wat je doelen zijn en wat je belangrijk vindt, dan zul je “als vanzelf” beslissingen nemen op grond van deze persoonlijke waarden en prioriteiten. Voor de blijvende oplossing van geldproblemen is het nodig dat je zowel je inkomen en uitgaven leert beheren, maar ook dat je de valkuilen van eigen geldgedrag gaat (h)erkennen en om een gezonde en volwassene relatie met geld te kunnen ontwikkelen. Hier gaat het RelatieVerbeterBoek “van geldprobleem naar geldmanagement” van RelatieBalans over.

Marion en Dick bij de relatiecoach

Marion: “Die ruzies, die verwijten, we waren het zo zat. Maar apart wonen bleek zo duur, dat het eigenlijk geen optie was. Toevallig kwam ik op de site van RelatieBalans en toen realiseerde ik me hoe dom het was dat we al over scheiding spraken, nog voordat we een relatiecoach geprobeerd hadden.”

Dick: “In eerste instantie zag ik het niet zitten. Ik vond het een flink bedrag en had geen zin om al mijn ellende aan een vreemde te vertellen. Marion wees me er op dat een advocaat veel duurder was en het resultaat altijd negatief. En dat we het ooit samen goed hadden gehad, dat het toch wel de moeite was. Wat ben ik blij dat ik me heb laten overhalen!”

Marion: “Het liep heel anders dan ik verwacht had. Minder praten en meer praktisch bezig zijn. We hebben het wel over onze conflicten gehad, maar het bleek eigenlijk steeds op geld neer te komen. We verweten elkaar dat we te veel uitgaven. Maar dat we in de schulden zitten hebben we samen gedaan. En… we zijn er samen uit gekomen! De coach heeft daarbij alleen richting gegeven en ons gemotiveerd om echt aan de slag te gaan. We moesten al onze uitgaven en inkomsten op een rijtje zetten. Dat was wel even heftig.”

Dick: “Erg confronterend. Uiteindelijk konden we 300 euro per maand op onze uitgaven bezuinigen. Die gebruiken we nu om onze schulden af te lossen, zodat we straks minder rente hoeven betalen en die 300 euro voor leuke dingen kunnen reserveren. Waar we samen beslissingen over nemen.”

Marion: “Het heeft ons zo veel opgeleverd. Dat geld is superbelangrijk, want we hadden het gevoel dat er geen oplossing was en die machteloosheid zorgde er voor dat we elkaar verwijten gingen maken. Maar terwijl we die geldzaken aanpakten, gingen we ook over onze relatie praten, hoe het zo ver gekomen was en hoe we kunnen zorgen dat het niet meer zo ver komt.”

Dick: “We hebben het helemaal zelf gedaan. Maar het stappenplan in ons persoonlijke RelatieBoek en dat de coach een vinger aan de pols hield, hielp ons om het vol te houden, om nu eens door te zetten. Ik ben ontzettend blij dat we dit gedaan hebben!”