Menu

Toen ik begon als relatietherapeut, was ik ervan overtuigd dat elke relatie te redden was. Als je maar echt wilde. Liefde overwint alles, zo dacht ik. Dat bleek te optimistisch. Er zijn mensen die gewoon niet bij elkaar passen. Ze hebben soms ontzettend hun best gedaan, maar zijn nooit gelukkig geweest. Anderen pasten ooit goed bij elkaar, maar begonnen te laat met het aanpakken van hun relatie.

Toen ik begon als relatietherapeut, was ik ervan overtuigd dat elke relatie te redden was. Als je maar echt wilde. Liefde overwint alles, zo dacht ik. Dat bleek te optimistisch. Er zijn mensen die gewoon niet bij elkaar passen. Ze hebben soms ontzettend hun best gedaan, maar zijn nooit gelukkig geweest. Anderen pasten ooit goed bij elkaar, maar begonnen te laat met het aanpakken van hun relatie. Ze hebben elkaar inmiddels al zo veel pijn gedaan, dat het gevoel voor elkaar ernstig is aangetast en de schade aan hun relatie te groot is geworden.

Ook in dat geval kun je beter op een goede manier uit elkaar gaan. Maar er zijn ook mensen bij wie de problemen dramatisch lijken, totdat ze serieus aan de slag gaan met zichzelf en de relatie. Waarna ze lang en gelukkig verder samenleven.

Voor veel mensen een belangrijke vraag: is mijn relatie nog te redden? Daar heb ik een boek over geschreven. Hoe kun je nagaan of je relatie nog de moeite waard is om voor te vechten? Daar gaat mijn boek “Is je relatie te redden – Schijnbaar gelukkig” over.