Menu

Een gezonde relatie vereist een goede communicatie. Maar dat betreft niet alleen communicatietechnieken en gespreksvaardigheden, maar vooral een goed begrip van elkaars lichaamstaal, elkaar begrijpen als het gaat om geestelijke en fysieke intimiteit, elkaar aanvoelen, steeds zoeken naar de gezamenlijke en persoonlijke balans, ruimte voor jezelf en voor het samen zijn… Noodzakelijk in een liefdesrelatie. Een fijne relatie begint bij jezelf.

Eerste module van ‘Gelijk of geluk’

Een gezonde relatie vereist een goede communicatie. Maar dat betreft niet alleen communicatietechnieken en gespreksvaardigheden, maar vooral een goed begrip van elkaars lichaamstaal, elkaar begrijpen als het gaat om geestelijke en fysieke intimiteit, elkaar aanvoelen, steeds zoeken naar de gezamenlijke en persoonlijke balans, ruimte voor jezelf en voor het samen zijn… Noodzakelijk in een liefdesrelatie. Een fijne relatie begint bij jezelf. Waarbij je problemen vol vertrouwen tegemoet treedt, omdat je weet dat er een basis is; een basis van respect en liefde. Een relatie met vertrouwen geeft energie. Zodat je de wereld aan kan. Samen sta je sterk. In de eerste module van het traject ‘Gelijk of geluk’ onderzoeken we hoe je oude patronen kunt doorbreken en nieuwe creëren.

Tweede module van ‘Gelijk of geluk’

In de tweede module ga je verder met het ontwikkelen van de onderlinge communicatie. Wat onderscheidt een goede relatie van een relatie die niet goed is of minder goed? Het antwoord op die vraag is heel persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen verwachtingen en behoeftes. We zijn allemaal uniek, maar toch zijn er overeenkomsten, zowel lichamelijk als geestelijk. Kennen jullie de gevoelens, emoties, mening en behoeften van elkaar? Het is de moeite waard om elkaar te ontdekken, elkaar echt te leren kennen. Pas dan kan er een relatie met diepgang, vertrouwen en respect ontstaan.

Hiervoor heb je goede gespreks- en luistervaardigheden nodig. En nieuwsgierigheid! In de staat van ware nieuwsgierigheid ben je open, geïnteresseerd, ontspannen, zelfverzekerd, zorgeloos, loyaal, blij, opgewekt, aandachtig en ontvankelijk. Daardoor wordt jullie dialoog luchtig, vrolijk en zal het naar een ander energie niveau gaan. Wat je ook verlangt in je relatie, je kunt het realiseren en ervan genieten. Het gaat er niet om of je partner de beste van de wereld is. Het gaat erom dat jij je thuis voelt bij je partner. Dat jij jezelf kunt zijn en dat ook de ander zichzelf mag zijn.

Derde module van ‘Gelijk of geluk’

In de derde module ga je de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor een lang en gelukkig leven samen. Relaties blijven zich ontwikkelen zolang je je flexibel opstelt en toestaat dat wensen en behoeften veranderen. Het coachen van je partner en jezelf is een levenslange reis. Op deze weg zul je vele hoogte- en dieptepunten ervaren. Wees aardig voor jezelf, wees aardig voor je partner. Bedenk dat alle gewoontes die jij je gedurende vele jaren hebt eigen gemaakt niet vanzelf verdwijnen. Door je gewoontes te veranderen, kun je jezelf een gelukkiger en aangenamer leven bezorgen.

Een gezonde relatie is goed voor jullie, voor allebei! Zorg goed voor jezelf. En blijf in contact met elkaar. Spreek in positieve bewoordingen over je partner; dit mag je ook van je partner terug verwachten. Niets is erger dan in het openbaar elkaar afvallen. Dus sta aan elkaars zijde wat er ook gebeurt. Incidentele tegenslagen zijn normaal. Krabbel weer op en zorg dat je weer gefocust raakt. Maak je relatie leuk, speels, ontspannen. Trefwoorden voor succes zijn: kameraadschap, avontuur, solidariteit, openhartigheid en genieten.