Menu

Stel je hebt elkaar leren kennen en maakt een vervolgafspraak. In dat geval is het belangrijk dat je de ander laat merken dat je hem of haar aantrekkelijk vindt. Een hele belangrijke daarbij is het maken van complimenten. Hoe beter je in je eigen vel zit hoe makkelijker het waarschijnlijk voor je is een compliment te geven.

Stel je hebt elkaar leren kennen en maakt een vervolgafspraak. In dat geval is het belangrijk dat je de ander laat merken dat je hem of haar aantrekkelijk vindt. Een hele belangrijke daarbij is het maken van complimenten. Hoe beter je in je eigen vel zit hoe makkelijker het waarschijnlijk voor je is een compliment te geven. Nu zijn er natuurlijk van die makkelijke standaard complimentjes over uiterlijk, over kleding, over sieraden, Het effect van die complimenten is niet zo groot als een persoonlijk compliment.

Een eerlijk compliment over iets belangrijks voor de ander

Het meeste effect heeft een compliment als het gaat over iets wat de ander belangrijk vindt. Ga je bijvoorbeeld uit eten met een man die zijn auto belangrijk vindt dan zal hij het heerlijk vinden als je belangstelling toont voor die auto’s. Ga je uit eten met een vrouw die er trots op is in haar werk iets bereikt te hebben laat dan merken dat je daar bewondering voor hebt. Niet om te slijmen, maar omdat je graag wil dat de ander zich goed voelt. Een goed compliment is nooit onoprecht, is nooit onecht en is zeer zeker niet manipulatief. Het is altijd de bedoeling met een waarachtig compliment de ander een goed gevoel te geven. Naast een stukje romantiek en waardering, mag je ook best een beetje plagen. Als het maar op een positieve manier gebeurt en nooit kwetsend.

Let op subtiele signalen tijdens de vervolgafspraak

Tot slot mag je nog een stukje onbereikbaarheid vertonen. Je hoeft de ander niet het idee te geven dat je aan haar/zijn voeten ligt. De ander mag er ook wel iets tegenover stellen. Dat komt dus nadat je met je eerste afspraak een goede indruk hebt gewekt, waarin je duidelijk maakt hoe positief je over die ander denkt. Het initiatief is nu aan die ander. Verwacht niet dat dit initiatief heel openlijk en duidelijk zal zijn in alle gevallen, let op de subtiele signalen. Als je diegene bijvoorbeeld tegenkomt en een praatje maakt en hij of zij heeft moeite met het afscheid nemen, dan is dat een signaal, een positief signaal: dan mag je actie ondernemen. Ook als hij of zij je per ongeluk aanraakt of vragend aankijkt, ook dan is dat voldoende initiatief voor jou om weer een vervolgafspraak te kunnen maken.

Mijn vraag aan jou: wat vind je hiervan? Vind je het uiten van waardering, het maken van complimenten vanzelfsprekend, of heb je er een ander gevoel bij? Ik hoor het graag!