Menu

Hoe kun je een eerste kennismaking het beste aanpakken? In onderstaande film geeft drs. Liselotte Visser, psycholoog, heldere tips en handvaten voor het eerste contact.

Hoe kun je een eerste kennismaking het beste aanpakken? In onderstaande film geeft drs. Liselotte Visser, psycholoog, heldere tips en handvaten voor het eerste contact.

De kennismaking

Hoe kun je het eerste gesprek tijdens de kennismaking het beste aanpakken? Begin met het hier en nu. Kijk eens om je heen naar je omgeving, wat zie je waar je iets leuks over kan zeggen? Zorg er voor dat het positief is en niet-persoonsgebonden, dus geen persoonlijke complimenten. Ga niet direct vragen op iemand afvuren, maar praat over koetjes en kalfjes. In het begin is het acclimatiseren (aan elkaar wennen) en het op elkaar afstemmen het meest belangrijk. Niet de inhoud, maar het gevoel heeft voorrang! Niet zo zakelijk en doelgericht, het is helemaal niet nodig om te benoemen dat jullie elkaar via Mens & Relatie ontmoeten, of wat dan ook over Mens & Relatie te zeggen.

Hou het oppervlakkig, gezellig. Pas na tien minuutjes kun je interesse gaan tonen in de ander en een vraag stellen. Maar niet “Kun je me iets over jezelf vertellen”, want dat is te direct en persoonlijk. Liever doorvragen over iets, wat de ander interesseert. Als je vraagt naar de interesses van de ander, vertel dan vervolgens iets over jouw interesses. Daar hoeft de ander niet te vragen. Hou het een leuke, levendige interactie, door te reageren op wat de ander vertelt en de ander ook de ruimte te geven op wat jij vertelt. Bouw het rustig op zodat het langzamerhand iets persoonlijker wordt.

Omgangsnormen

  • Je mag gerust een whatsapp bericht sturen om een afspraak voor een telefoongesprek te maken, maar doe dit na negen uur ’s morgens en voor negen uur ’s avonds als je elkaar nog niet kent.
  • Als je een belafspraak hebt, bel dan ook op de afgesproken tijd, of stuur een whatsapp of sms bericht als er iets tussen komt.
  • Bouw het contact rustig op. Ga geen vragen op iemand afvuren. Het is geen sollicitatie, maar een kennismaking. Geef jezelf en die ander de kans om eerst aan elkaar te wennen, dus niet meteen de diepte in.
  • Je hoeft niet de hele tijd over jezelf te vertellen, maar ook niet allemaal vragen aan de ander te stellen. Hou het ontspannen en interactief, waarbij je reageert op elkaar.
  • Ga niet doelgericht te werken, want dan bereik je je doel juist niet. Maak er gewoon een gezellige ontmoeting van. Het doel is een fijne kennismaking, niet meer en niet minder.

Samenvatting

Zorg dat de eerste ontmoeting ontspannen en luchtig is, houd het positief. Bouw de mate van diepgang op en ga niet té doelgericht te werk. Dit werkt averechts. App overdag voor de tijd van een belafspraak en houd je hier netjes aan.