Menu

Als het moment daar is kan een kus ons in mix van verschijningen komen. Emoties, geuren, gevoelens, personen, texturen en momenten, stuk voor stuk zijn het elementen die van belang zijn voor deze ervaring. We geven nerveus onze eerste zoen, vrijen met passie en laten ons van ons vol overgaven wegslepen door een tedere kus. Hoewel het er wel onderdeel van is draait het niet allemaal om seks.

Als het moment daar is kan een kus ons in mix van verschijningen komen. Emoties, geuren, gevoelens, personen, texturen en momenten, stuk voor stuk zijn het elementen die van belang zijn voor deze ervaring. We geven nerveus onze eerste zoen, vrijen met passie en laten ons van ons vol overgaven wegslepen door een tedere kus. Hoewel het er wel onderdeel van is draait het niet allemaal om seks. Kijk maar naar beroemdheden die ons kushandjes sturen of voetballers die voor aanvang van een wedstrijd de grond waarop zij moeten winnen snel kussen. Maar hoe komt het dan dat wij zo in de ban genomen worden door de zoen?

Onderzoekers hebben aangetoond dat onze lippen zich op zo’n manier ontwikkeld hebben die ten goede komt van eten en ten tweede voor praten. Maar bij zoenen spreken van een andere vorm van ‘honger hebben of snakken’. We snakken naar een kus omdat dit gevoelens van sensatie en seksuele verlangens teweeg brengt, het geeft ons een gevoel van euforie en een gevoel van verbondenheid.

Kussen Liefde en zoenen

Een slechte kus kan funest zijn voor een mogelijke relatie

‘It takes two to tango’ en ook om echt te zoenen. En door het geven van een zoen slaan niet alleen je eigen gevoelens op hol maar geef je de ander ook een boodschap. Het brengt twee mensen bij elkaar en het vertaalt een emotie (of deze nu voor beide hetzelfde is of verschilt). Het is zelfs zo krachtig dat sommige mensen het als een belangrijk teken zien voor een slagende relatie. Wetenschappers komen dan ook tot de conclusie dat een slechte kus funest kan zijn voor de meest veelbelovende relaties. Dit stamt nog af van onze oer-dwang om een goede partner te kiezen. Het vertelde onze voorouders veel over wat voor een soort partner we voor ons hadden en zelfs of hij/zij een goede vader of moeder zou worden (wat immers hoofdzakelijk was voor het voortbestaan van de mens).

Zoenen afkomstig van apen

Haast 50 jaar geleden heeft een Britse zoöloog, Desmond Morris, de stelling gevormd dat zoenen afkomstig is van apen. Moeders zouden het eten van hun jongeren voorkauwen en het vervolgens aan hen voeren – mond-op-mond. En aangezien apen zo nog steeds hun jongeren voeren is de kans groot dat de mens dit ook heeft gedaan. Men gaat ervan uit dat moeders vervolgens als troostend gebaar hun kinderen ten tijde van honger of ongemak een kus op mond is gaan geven.

Zoenen, kussen, liefde

Zoenen we wegens feromonen

Hoe de zoen vervolgens een intiem teken is geworden tussen partners? Er wordt gediscussieerd dat de zoen ongeziene chemische boodschappen (feromonen) overbrengt op de mens en dat dit de evolutie van de kus heeft beïnvloed. Bij dieren en bij planten worden feromonen gebruikt om te communiceren. Zo gebruiken insecten feromonen om hun soort te waarschuwen voor gevaar. Een voedsel pad aan te geven en seksuele aantrekkingskracht aan te geven. Maar de insecten even terzijde. Welke rol spelen feromonen dan precies bij mensen? In 1995 heeft een Zwitserse onderzoeker aangetoond dat feromonen wel degelijke een grote invloed bij mensen speelt.

Zo had deze beste man in zijn onderzoek ontdekt dat vrouwen aan de hand van feromonen de partner kiezen. Dit had hij ontdekt door vrouwen aan T-shirts van mannen te laten ruiken en hen vervolgens te vragen welk T-shirt het beste rook. De resultaten waren onthullend. Door het DNA van de mannen en de vrouwen te vergelijken kwam hij erachter dat vrouwen de geur van mannen die een tegenovergestelde MHC (de genen die ons immuun systeem vormen) hadden prefereerden. Dit komt omdat verschillende MHC’s voor een kleinere overlap in het immuum systeem zorgt en er dus toe zal leiden dat de kinderen die deze twee mensen zouden krijgen tegen een groter aantal ziektes/bacteriën opgewassen zijn. Hierdoor kan een zoen voor een vrouw dus een manier zijn om op een eenvoudige manier er achter te komen of een man een goede partner zal zijn.

Niets nieuws

Wat deze wetenschappers ons vertellen is voor de gemiddelde mens echter niets nieuws. Wat er echt toe doet is dat als het er op neerkomt om je ogen te sluiten en naar voor te leunen we allemaal weten dat een kus nooit zomaar een kus is, maar zoveel meer.

Een kus, of meerdere

En daarom van mij aan u een laatste afscheidszoen