Menu

Als je opzoek bent naar een nieuwe partner is het belangrijk om jezelf open te stellen. Wanneer je alles binnen houdt en je je gedachten compleet voor jezelf houdt, kan de ander je niet goed leren kennen. Hierdoor zullen ze ook niet weten of je goed bij elkaar past.

Als je opzoek bent naar een nieuwe partner is het belangrijk om jezelf open te stellen. Wanneer je alles binnen houdt en je je gedachten compleet voor jezelf houdt, kan de ander je niet goed leren kennen. Hierdoor zullen ze ook niet weten of je goed bij elkaar past. Door jezelf meer open te stellen zul je meer zelf vertrouwen krijgen en vergroot je de kans om een nieuwe liefde te vinden. Hieronder zeven tips die je daarbij kunnen helpen. Zeven tips om jezelf meer open te stellen

Een gesprek met een vreemde

  1. Benader een vreemd persoon op straat en maak een praatje. De oude man die alleen bij de bus stop zit of een vrouw die haar hond aan het uitlaten is. Iedereen heeft wel iets interessants te vertellen. Door vaker te praten tegen mensen die je niet kent, zul je merken dat je zelfvertrouwen omhooggaat. En met meer zelf vertrouwen kun je jezelf makkelijker openstellen. En wie weet kom je in gesprek met een heel interessant iemand. Dan leer je nog eens iets nieuws. Hoe benader je een vreemd iemand? Vriendelijk lachen, iemand begroeten en dan vragen hoe het met diegene gaat. Is iemand druk of heeft die geen zin, dan zal diegene hier erg kort of nauwelijks op reageren. Maar vaak ontstaat er na een vriendelijke begroeting juist wel een gesprek. En als je eenmaal aan de praat bent dan gaat het vanzelf, of komt het gesprek vanzelf tot een natuurlijk eind. Deze oefening werkt het beste als je mensen benaderd die je normaal gesproken niet spreekt. Mensen die in andere werk kringen zijn, andere culturen of andere leeftijden. Misschien heb je (onbewust) veel vooroordelen over andere mensen. Probeer vragen te stellen en te luisteren zonder direct te oordelen. Denk eraan dat als iemand een van jouw vooroordelen lijkt te bevestigen, dit niet direct bewijs is dat dat ook altijd het geval is. Of dat als iemand het tegendeel bewijst, dat het per se een uitzondering is. Een gesprek is niet bedoeld als middel om absolute waarheid te vinden. Het is een goede manier om meer te leren over jezelf en anderen. En het kan heel leuk zijn om andermans verhalen te horen. Het is in ieder geval socialer dan social media. Heb je dit uitgeprobeerd en wil je jouw ervaring hiermee delen, laat het ons weten in de comments op social media!

Deel een geheim

  1. Vertel een geheim over jezelf die je nog nooit eerder verteld hebt aan iemand die je vertrouwd. Meestal als je denkt dat iets heel erg is en je verteld het aan iemand anders dan kom je erachter dat het allemaal wel meevalt. De dingen waar men zich het meest voor schaamt, zijn vaak dingen waar andere mensen ook mee zitten. Door hierdoor voor uit te komen, zul je zien dat je je een stuk beter gaat voelen. Een geheim met je meedragen kan voelen als een steen op je rug. En door dit met iemand te delen kun je het beter los laten. Vind je het lastig om een geheim te delen met iemand die je kent? Bij een psycholoog kun je ook nog terecht, deze heeft geheimhoudingsplicht. Of als je toch met tip 1 bezig bent, deel een geheim met een vreemde! Vooral als je buiten je eigen omgeving bent en deze persoon niemand kent die jij kent. Als ze erg gechoqueerd zijn dat een vreemde zo maar iets persoonlijks verteld, is dat ook niet erg. Je ziet ze daarna waarschijnlijk toch nooit meer. En wie weet kom je erachter dat jouw geheim eigenlijk iets is waar veel mensen mee zitten. Laat het los.

Vraag iemand uit

  1. Vraag iemand uit. Of je nou man of vrouw bent, voor de ander is het een groot compliment om mee uit gevraagd te worden. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wees beleefd en heb er respect voor als iemand niet geïnteresseerd is. Ook al is afwijzing niet leuk, het is een waardevol om te merken dat alles gewoon doorgaat. Als iemand een keer nee tegen je zegt dan maakt dat jou niet opeens minder waard. En als iemand ja zegt, dan ga je op date!

Geef een luisterend oor

  1. Luister oprecht naar iemand. Vaak als we in gesprek zijn met een ander persoon, reageren we direct zodra die persoon zijn zin geëindigd heeft. Probeer eens om tijdens een korte stilte eerst adem te halen voordat je een reactie geeft. Dit kan de andere persoon genoeg tijd geven om verder met zijn verhaal te gaan. Op deze manier kun je tot een dieper gesprek komen. Het is ook een goed idee om te luisteren voor het luisteren. Tijdens het luisteren zijn mensen vaak vooral bezig met het vormen van hun reactie. In plaats daarvan kan het soms behulpzaam zijn om echt alleen te denken aan wat de andere persoon je vertelt. En als je aan iemand een vraag stel, probeer dan om een open vraag te stellen. Als je bijvoorbeeld vraagt: “heb je een leuke dag gehad?” dan lokt dit een ja/nee antwoord uit. Wanneer je vraagt: “Hoe was je dag?” kan iemand daar op alle soorten manieren op reageren. Nog een voorbeeld is wanneer iemand verteld dat iemand anders iets vervelend heeft gedaan. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen vragen of diegene daar erg boos over is. Of je stemt met diegene in dat het vervelend was en laat het daarbij. Maar in plaats daarvan zou je ook dingen kunnen vragen zoals: hoe voel je je daarbij? Hoe had je liever gewild dat het gegaan was? Kan ik iets voor je betekenen? Geef een luisterend oor. Je hoeft niet altijd advies te geven. Als mensen advies willen dan zullen ze hier duidelijk naar vragen. Als je er voor die ander bent, zal deze persoon er ook voor jou zijn. Op deze manier creëer je een veilige ruimte voor jullie beide om jullie zelf open te stellen.

Complimenten geven

  1. Geef andere mensen oprechte complimenten! Kies een dag uit en probeer gedurende de hele dag, iedere persoon die je tegen komt een klein compliment te geven. Het werkt alleen als je het ook daadwerkelijk meent. Denk aan iets waar die persoon goed in is, of geef een compliment over hun uiterlijk. Heeft deze persoon in de afgelopen tijd iets voor je gedaan waarvoor je dankbaar bent? Laat het hun weten! Vertel je collega’s, vrienden en familie waarom je zo blij bent dat ze in jouw leven zijn. Je zult zien dat wat je geeft, je ook terugkrijgt. Dus als jij je waardering voor anderen laat zien, zullen zij hoogst waarschijnlijk hetzelfde doen. En dankbaarheid zal ook meer positiviteit in je leven brengen. Dat ik fan ben van het geven van complimenten, kun je wel merken. Want ik heb hier eerder al eens een keer een filmpje over gemaakt. Hierin geef ik tips en een paar leuke feitjes over het geven van complimenten. Het is maar 4 minuten, dus als je benieuwd bent klik dan snel op de link hieronder: Youtube

Mindfulness

  1. Beoefen mindfulness. Houd je aandacht heel bewust bij alles wat je doet. Als je aan het eten bent, denk dan alleen aan dat eten. Hoe de structuur voelt in je mond, hoe het smaakt en hoe warm het is. De kleuren van de maaltijd en de geur. Als je ergens heen loopt, wees je dan bewust van hoe het voelt om een stap te zetten, de omgeving om je heen en je eigen ademhaling. Door alles bewust te doen kun je dichter bij jezelf komen en als je dichter bij jezelf staat kun je je ook meer openstellen voor de ander. Een goede manier een mindfulness te trainen, is door het doen van ademhalingsoefeningen. Ademhaling is iets wat waar we altijd mee bezig zijn, zonder er echt mee bezig te zijn. Dus juist door je aandacht bij zoiets basaal ’s te houden, word je beter in mindfulness. Het is een goede eerste stap. Je hoeft natuurlijk niet constant de hele dag alleen maar op je ademhaling te letten, het gaat erom dat je bewust kiest waar je je aandacht aan schenkt. Hou je aandacht bij datgene waar je mee bezig bent. En met ademhalen zit je dan goed, want daar ben je altijd mee bezig! Klik op de link hieronder voor een korte ademhalingsoefening voorgedaan door onze psycholoog Liselotte Visser en onze manager Matching & Coaching, Sebas Visser. Mindfullness

Confrontatie

  1. Ga confrontaties niet uit de weg. Zit iets je dwars? Verteld dit dan eerlijk tegen diegene. Het betekent niet per se dat je gelijk hebt, maar dat is ook niet waar het omgaat. Als je dingen uitspreekt kunnen mensen uitleggen waarom ze een bepaald iets doen. Misschien kan dit wederzijds een beter begrip opleveren. Of je kunt proberen om een compromis te sluiten. Waarin beide partijen tevreden zijn. Het is beter om open te zijn over je gevoelens in plaats van alles binnen te houden. Kleine irritaties bouwen zich op en kunnen dan helaas tot een plotselinge explosie veroorzaken waardoor het een echte ruzie wordt. Door het direct te bespreken kan er snel naar een oplossing gezocht worden. Zonder wrijving, geen glans. Het is ook niet erg om af en toe een oneindigheid te hebben met iemand. Iedere emotie mag er zijn, ook boosheid of verdriet. Door hier dan weer over te praten kunnen jullie samengroeien in jullie relatie en zullen jullie er sterker uit komen. Dit geldt voor liefdesrelaties maar ook voor ander soort relaties zoals op werk, vriendschappelijk of in de familie.

Dat waren de tips. Hopelijk zat er iets bij waar je wat aan had. Zit er iets bij wat je graag wilt proberen? Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons weten in de comments op social media! Meer informatie over wat kan helpen bij het vinden van een nieuwe partner? Onze psycholoog Liselotte Visser heeft een boek geschreven over dit onderwerp genaamd: “Ja ik wil! Hoe vind en bind ik mijn droompartner?” Voor meer informatie: Ja Ik Wilboek.nl